Najczęściej zadawane pytania do dietetyka
Składa się ona z kilkunastu pytań, nad którymi możesz się zastanowić w spokojnej atmosferze.
Proszę o odesłanie ankiety na minimum 24h przed zaplanowaną wizytą.
W razie problemów technicznych – służę pomocą. W awaryjnych sytuacjach możesz przynieść wypełniony kwestionariusz na wizytę.
Pierwsze spotkanie trwa zwykle około 60 minut. W jego trakcie:
- Przeprowadzany jest obszerny wywiad medyczno-żywieniowy
- Poznaję dotychczasowe doświadczenia związanych z dietą, cele i motywację klienta
- Staram się zrozumieć potrzeby i oczekiwania
- Analizujemy dotychczasowe nawyki żywieniowe
- Weryfikujemy cele oraz wspólnie ustalamy realny do osiągnięcia plan
- Wskazuję problemy do pracy związane z żywieniem i podejściem do diety
- Przedstawiam indywidualną ofertę, ustalamy warunki współpracy (proponowany model współpracy, czas trwania, częstotliwość spotkań itp.)
Warto przed wizytą przesłać aktualne wyniki badań krwi (szczególnie dotyczy to osób chorujących przewlekle lub zdiagnozowanych w kierunku konkretnych schorzeń, które będziemy wspomagać odpowiednią dietą – warto skontaktować się z dietetykiem w tej kwestii, aby upewnić się czy mamy komplet badań).
Miej przy sobie również listę stosowanych leków i suplementów diety.
W trakcie współpracy miesięcznej premium klienci również mogą kontaktować się z dietetykiem mailowo we wszelkich kwestiach związanych z postępami czy współpracą, w celu wyjaśnienia pojawiających się wątpliwości lub pytań.
Ta metoda niestety nie sprawdza się w wielu przypadkach i zawsze zasugeruję optymalny model współpracy.
Często współpraca opiera się na dzienniczku żywieniowym, ankietach, ustalaniu celów i indywidualnie dopasowanych zaleceń w trakcie konsultacji, a później weryfikowanie takich ustaleń na konsultacjach kontrolnych.
Możesz zdecydować się na współpracę miesięczną premium, która daje Ci możliwość kontaktu mailowego i bieżące wsparcie, pomoc i sugestie oraz odpowiedzi na pojawiające się pytania. W niektórych przypadkach decydujemy się wtedy również na współpracę w oparciu o plan żywieniowy.
Jeśli jadłospis jest dla Ciebie istotny lub Twój przypadek go wymaga – możesz zakupić jadłospis osobno.
W planie żywieniowym będziesz mieć ujęte przykładowe 2-3 posiłki na każdą porę dnia (2-3 śniadania, 2-3 obiady itd.) i orientacyjne gramatury oraz możliwość wymiany produktów na inne, w obrębie grupy (np. wybierzesz jednego dnia kaszę jęczmienną, a innego dnia ryż, a plan określa jaką porcję masz zastosować).
Indywidualny jadłospis zawiera z kolei dokładne przepisy, gramatury produktów i wyliczenia. Jest on przygotowywany w sposób indywidualny, tylko dla Ciebie Opiera się również o Twoje preferencje żywieniowe i upodobania, nie zawiera produktów, których nie lubisz czy na które Cię nie stać.
Obecnie, bazując na swoim doświadczeniu i wiedzy, nie zawsze pracuję z klientami poprzez jadłospis. Ta metoda niestety nie sprawdza się w większości przypadków i dlatego nie jestem jej fanką.
Większość ludzi nie stosuje jadłospisów, które są dla nich przygotowywane i nie osiąga swoich efektów, gdyż ta metoda wiąże się z bardzo małą elastycznością i nawet najlepszy dietetyk rzadko będzie w stanie tak zaplanować posiłki, żebyś zawsze miał/miała ochotę akurat na nie, w danym dniu, w danej chwili 🙂
Zawsze po wstępnym zapoznaniu się z Twoim przypadkiem zasugeruję Ci optymalny model współpracy. Czasem nie będzie w tym modelu ani jadłospisu, ani planu żywieniowego, a czasem będzie to miks różnych metod.
Osobiście
Staram się jednak aby przepisy w jadłospisach (jeśli współpracujemy w oparciu o tę metodę) były zarówno proste i szybkie oraz uwzględniające sezonowe (zarazem tanie) produkty.
Bardzo cenię sobie edukację żywieniową i jeśli tylko widzę taką możliwość – staram się proponować współprace bez jadłospisu, które uczą samodzielności i dają lepsze rezultaty w wielu przypadkach.
Ja jednak zawsze udostępniam podgląd ze swojej kamery, żebyś miał / miała pewność, że rozmawiasz z właściwą osobą.