Insulinooporność polega na braku wrażliwości tkanek na działanie insuliny.

To schorzenie można z powodzeniem wspomagać, a nawet leczyć z zastosowaniem odpowiedniej diety. Leczenie insulinooporności jest kluczowe, gdyż problemy wynikające z tej choroby to nie tylko kilka dodatkowych kilogramów, które ciężko “stracić” – powikłania mogą być o wiele poważniejsze.

Pacjenci często skarżą się na liczne objawy insulinooporności, takie jak ospałość, wilczy głód, zmęczenie, bóle głowy i wiele, wiele innych.

Badania dowodzą, że insulinooporność wyprzedza cukrzycę o 10 lat. Nie warto więc czekać, gdyż bez wdrożenia odpowiednich zmian – sytuacja może się tylko pogorszyć.

Jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności?

Podstawowe cele diety w insulinooporności to:

  • osiągnięcie optymalnej masy ciała, poprzez zminimalizowanie nadwagi lub otyłości i zapobieganie nadmiernemu tyciu,
  • poprawa wrażliwości na insulinę,
  • stabilizacja pracy trzustki,
  • zapobieganie hipoglikemii (duży spadek stężenia cukru we krwi),
  • profilaktyka miażdżycy, cukrzycy i innych chorób, które mogą być następstwem insulinooporności,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • nauka odpowiedniego komponowania posiłków,
  • zmiana stylu życia,
  • poprawa samopoczucia chorego!
Odpowiednio dostosowane postępowanie jest w stanie znacznie poprawić jakość Twojego życia, zniwelować objawy insulinooporności, a także pomóc organizmowi walczyć z chorobą w naturalny sposób.

Pacjenci po pewnym czasie stosowania prawidłowej diety obserwują łagodniejszy przebieg choroby, czują zauważalną poprawę samopoczucia.

W Internecie pełno jest „złotych rad”, a wśród wszelkich nowinek dietetycznych i zaleceń łatwo jest się zgubić. Pamiętaj, że nie wszystkie informacje, które tam przeczytasz są wartościowe i wiarygodne.

Każdy człowiek jest inny, ma zupełnie różne potrzeby, upodobania, a uniwersalne zalecenia nie istnieją. Tylko indywidualne podejście, które oprócz powyższych uwzględnia również przebieg choroby, ma sens.

Zapraszam Cię również do odsłuchania mojego odcinka podcastu na temat insulinooporności:

3 NAJWAŻNIEJSZE zasady diety w insulinooporności:

  1. Nie podjadaj! Jedz pełnowartościowe POSIŁKI co kilka godzin, a nie przekąski co godzinę.
  2. Zawsze łącz produkty węglowodanowe z produktami, będącymi źródłem białka i/lub tłuszczu (np. owoce + jogurt naturalny i orzechy zamiast samego owocu).
  3. Jedz warzywa w każdym posiłku (surowe, gotowane, duszone, minimum 300-400g dziennie) oraz produkty zbożowe pełnoziarniste (np. kasze, ryż brązowy, pieczywo razowe czy płatki owsiane).
szukasz przewodnika
szukasz przewodnika
Zapraszam Cię do współpracy!

Jestem certyfikowanym specjalistą SOIT (Specjalista przyjazny insulinoopornym) i stale się kształcę w tematyce insulinooporności.

Odznaka-Specjalista-SOIT

Jeśli błądzisz w gąszczu informacji lub chcesz dowiedzieć się jak powinna wyglądać odpowiednia dieta w Twojej chorobie – zachęcam do umówienia się na konsultację.

Zapoznaj się z informacją o mnie i opiniami moich klientów.

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top