Insulinooporność polega na braku wrażliwości tkanek na działanie insuliny.
To schorzenie można z powodzeniem wspomagać, a nawet leczyć z zastosowaniem odpowiedniej diety. Leczenie insulinooporności jest kluczowe, gdyż problemy wynikające z tej choroby to nie tylko kilka dodatkowych kilogramów, które ciężko “stracić” – powikłania mogą być o wiele poważniejsze.
Pacjenci często skarżą się na liczne objawy insulinooporności, takie jak ospałość, wilczy głód, zmęczenie, bóle głowy i wiele, wiele innych.
Badania dowodzą, że insulinooporność wyprzedza cukrzycę o 10 lat. Nie warto więc czekać, gdyż bez wdrożenia odpowiednich zmian – sytuacja może się tylko pogorszyć.
Jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności?
Podstawowe cele diety w insulinooporności to:
- osiągnięcie optymalnej masy ciała, poprzez zminimalizowanie nadwagi lub otyłości i zapobieganie nadmiernemu tyciu,
- poprawa wrażliwości na insulinę,
- stabilizacja pracy trzustki,
- zapobieganie hipoglikemii (duży spadek stężenia cukru we krwi),
- profilaktyka miażdżycy, cukrzycy i innych chorób, które mogą być następstwem insulinooporności,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- nauka odpowiedniego komponowania posiłków,
- zmiana stylu życia,
- poprawa samopoczucia chorego!
Odpowiednio dostosowane postępowanie jest w stanie znacznie poprawić jakość Twojego życia, zniwelować objawy insulinooporności, a także pomóc organizmowi walczyć z chorobą w naturalny sposób.
Pacjenci po pewnym czasie stosowania prawidłowej diety obserwują łagodniejszy przebieg choroby, czują zauważalną poprawę samopoczucia.
W Internecie pełno jest „złotych rad”, a wśród wszelkich nowinek dietetycznych i zaleceń łatwo jest się zgubić. Pamiętaj, że nie wszystkie informacje, które tam przeczytasz są wartościowe i wiarygodne.
Każdy człowiek jest inny, ma zupełnie różne potrzeby, upodobania, a uniwersalne zalecenia nie istnieją. Tylko indywidualne podejście, które oprócz powyższych uwzględnia również przebieg choroby, ma sens.
Zapraszam Cię również do odsłuchania mojego odcinka podcastu na temat insulinooporności:
3 NAJWAŻNIEJSZE zasady diety w insulinooporności:
- Nie podjadaj! Jedz pełnowartościowe POSIŁKI co kilka godzin, a nie przekąski co godzinę.
- Zawsze łącz produkty węglowodanowe z produktami, będącymi źródłem białka i/lub tłuszczu (np. owoce + jogurt naturalny i orzechy zamiast samego owocu).
- Jedz warzywa w każdym posiłku (surowe, gotowane, duszone, minimum 300-400g dziennie) oraz produkty zbożowe pełnoziarniste (np. kasze, ryż brązowy, pieczywo razowe czy płatki owsiane).
Zapraszam Cię do współpracy!
Jestem certyfikowanym specjalistą SOIT (Specjalista przyjazny insulinoopornym) i stale się kształcę w tematyce insulinooporności.
Jeśli błądzisz w gąszczu informacji lub chcesz dowiedzieć się jak powinna wyglądać odpowiednia dieta w Twojej chorobie – zachęcam do umówienia się na konsultację.
Zapoznaj się z informacją o mnie i opiniami moich klientów.