Nie takie do końca zdrowe… O otrębach.

Z uwagi na coraz bardziej rozpowszechnione spożycie otrębów (szczególnie przez osoby odchudzające się czy starające przestrzegać zdrowej diety) postanowiłam rozprawić się z tym tematem, aby rzucić trochę światła na otręby. Dowiecie się tutaj o ich zastosowaniu, o zaletach ich spożywania, ale także o wadach (bo mam wrażenie, że o tych drugich naprawdę się nie mówi) i o tym, w jaki sposób możemy te wady nieco zniwelować.

Jakie otręby znajdziemy w sklepach?

  • Otręby pszenne – po opis wartości odżywczej odsyłam tutaj.
  • Otręby orkiszowe – po opis wartości odżywczej odsyłam tutaj.
  • Otręby żytnie – po opis wartości odżywczej odsyłam tutaj.
  • Otręby owsiane – po opis wartości odżywczej odsyłam tutaj.
  • Otręby gryczane – po opis wartości odżywczej odsyłam tutaj.
  • Otręby granulowane – po opis wartości odżywczej odsyłam tutaj.

Polecam zakup kilku rodzajów otrębów, wymieszanie ich i używanie takiej właśnie mieszanki. Każde z nich mają coś wyjątkowego i warto wprowadzić takie urozmaicenie, jeśli już chcecie je spożywać.
Osobom na diecie jednak odradzam te granulowane, gdyż zawierają bardzo duże ilości cukru!

Przeciwwskazania do stosowania otrębów Wskazania do stosowania otrębów
niedokrwistość (anemia)
choroby układu kostnego (np. osteoporoza)
choroby przewodu pokarmowego (np. zapalenie żołądka, trzustki, jelit, nowotwory, nadmierna pobudliwość jelita grubego, kamica pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, choroby wątroby, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nieżyt żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy, a także wymioty, nudności i biegunka)
choroby nerek i dróg moczowych
choroby infekcyjne (w tym grypa i przeziębienia przebiegające z gorączką)
przewlekłe choroby układu oddechowego przebiegające z rozedmą, również choroby płuc i opłucnej
okres rekonwalescencji po operacjach
chorzy leżący
osoby w wieku podeszłym
choroby nowotworowe
hiperlipidemie (podwyższony poziom cholesterolu i/lub trójglicerydów we krwi)- miażdżyca oraz w profilaktyce tych chorób – tu najbardziej wskazany jest błonnik rozpuszczalny w wodzie, czyli np. ten zawarty w suchych nasionach roślin strączkowych, warzywach i owocach (również suszonych), ale błonnik nierozpuszczalny, jaki znajdziemy w otrębach również będzie miał korzystne działanie przy tych schorzeniach
zaparcia
zaburzenia pracy jelit
w trakcie odchudzania
cukrzyca

Jaka jest maksymalna dawka ich spożycia na dzień?

Zaleca się spożywanie maksymalnie 2-3 łyżek otrębów na dzień. Ważne jest także, aby nie spożywać tej ilości w jednym posiłku, tylko rozłożyć ją na cały dzień – np. po łyżce do 3 posiłków.
Jeśli chcecie zrobić ciastka z otrębami, polecam takie, w których na 20 sztuk ciasteczek przypada nie więcej niż 40g otrębów (a już w ogóle odradzam takie, w których skład wchodzą same otręby, a zero mąki!!!). Ich spożycie raczej nie skończy się na 2 ciasteczkach, a konsekwencje zdrowotne mogą być naprawdę nieprzyjemne.

Jakie są wady stosowania otrębów i co można zrobić, by je zniwelować?

Wady wiążą się głównie z nadmiernym spożyciem otrębów, ale u wrażliwych osób, nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego (podrażnienia jelit, biegunka) mogą wystąpić już przy stosowaniu mniejszych ilości otrębów.

Najważniejszy problem w przypadku otrębów to zawartość w nich kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia, żelaza, cynku.
Obecna w nich celuloza i pektyny również zmniejszają wchłanianie wapnia. Zaleca się więc zwiększenie ilości tego pierwiastka w swojej diecie, aby zapobiec niedoborom, które mogą w przyszłości doprowadzić np. do osteoporozy.

Jeśli chodzi o utrudnione wchłanianie żelaza – warto zadbać o obecność produktów bogatych w witaminę C oraz białko (najlepiej zwierzęce, gdyż chodzi tu o zawartość aminokwasu cysteiny w tymże białku) w posiłku, z którym spożywamy otręby. Tak więc dodanie łyżki otrębów do porannego muesli, które zjemy z mlekiem czy jogurtem i owocem bogatym w witaminę C (w sezonie – truskawki, maliny, porzeczki; zimą – pomarańcze, grejpfruty, mandarynki) to zdecydowanie propozycja, pod którą się podpisuję.

Przydatne w celu ograniczenia ryzyka wystąpienia niedoborów minerałów jest także namaczanie otrębów, czyli np. jedząc otręby z jogurtem czy mlekiem warto odstawić miskę płatków i otrębów zalanych np. mlekiem na 5-10 minut aby napęczniały i dopiero wtedy zjeść.

Jedząc otręby należy zwiększyć ilość wypijanych płynów, gdyż wiążą one bardzo duże ilości wody.

W jaki sposób najlepiej wprowadzać do swojej diety otręby?

Tu z kolei porada dla osób, które zaczynają swoją przygodę z otrębami, nigdy ich nie jadły, bądź jadły niewielkie ilości.
Na pewno stanowczo odradzam nowicjuszom upieczenie otrębowych ciasteczek i wchłonięcie sporej ich porcji albo usmażenie placuszków, w których mąkę zastępuje się zmielonymi otrębami. Takie posunięcie może zdecydowanie przynieść więcej szkody, niż pożytku.
Przede wszystkim otręby należy wprowadzać stopniowo, najlepiej zaczynając od 1 łyżeczki dodanej do jogurtu z owocami, w formie posypki do sałatki czy jako dodatek do koktajlu. Zastosowanie otrębów jako panierki do obiadowych kotletów również nie powinno się źle skończyć. A po kilku dniach stosowania tak niewielkiej porcji możemy spróbować już dodać kolejną łyżeczkę.

Autorka artykułu: Agata Nastulak – dietetyk