Wegańskie Mity #1 – Wapń

Wegańskie Mity #1 – Wapń

Jednym z kluczowych argumentów przeciwko diecie roślinnej zazwyczaj jest niedobór wapnia. „Skąd bierzesz wapń, jeśli nie pijesz mleka i nie spożywasz nabiału?” – to jedno z częstych pytań, jakie można usłyszeć na diecie wegańskiej.

Zapotrzebowanie na wapń według aktualnych norm żywieniowych mieści się w przedziale 800-1300 mg / dobę w zależności od wieku, płci i innych czynników.

Jakie produkty pochodzenia roślinnego zatem powinniśmy spożywać, aby zapotrzebowanie pokryć?

Zawartość wapnia w wybranych produktach (ilość mg / 100 g produktu):

  • mak niebieski – 1266 mg
  • sezam (niełuskany) – 1000 mg
  • wodorosty Kombu – 800 mg
  • melasa Blackstrap – 685 mg
  • suszona trawa pszeniczna lub jęczmienna – 514 mg
  • tahini (z prażonych ziaren niełuskanego sezamu)- 450 mg
  • wodorosty Agar Agar – 400 mg
  • wodorosty Nori – 260 mg
  • soja (suche nasiona) – 240 mg
  • migdały – 239 mg
  • karob (proszek) – 248 mg
  • ziarno amarantusa – 222 mg
  • orzechy laskowe – 209 mg
  • figi suszone – 203 mg
  • zielona pietruszka, natka – 203 mg
  • biała fasola (suche nasiona) – 197 mg
  • siemię lniane – 195 mg
  • orzechy laskowe – 189 mg
  • orzechy nerkowca – 186 mg
  • nasiona słonecznika – 174 mg
  • rukola 150 mg
  • komosa ryżowa (Quinoa) – 141 mg
  • morele suszone – 139 mg
  • czarna fasola – 135 mg
  • pistacje – 135 mg
  • kapusta włoska – 134 mg
  • spirulina – 131 mg
  • słonecznik – 131 mg
  • melasa z karobu – 123 mg
  • mleko roślinne wzbogacane w wapń – 120 mg
  • jarmuż – 117 mg
  • sezam (łuskany) – 110 mg
  • brokuł – 100 mg
  • tofu – 100 mg
  • orzechy włoskie – 99 mg
  • boćwina – 97 mg
  • orzechy ziemne – 58 mg
  • płatki owsiane – 54 mg
  • zarodki pszenne – 51 mg

Lista ta oczywiście mogłaby być dużo dłuższa. Moim zdaniem nie jest to jednak potrzebne 😉

Zastanówmy się teraz jak z wymienionych powyżej produktów realnie możemy pokryć normę na poziomie 1000 mg.

Wystarczy abyśmy w ciągu jednego dnia zjedli na przykład:

  • Szklankę wzbogacanego mleka roślinnego (250ml) – 300 g wapnia
  • Porcję brokuła (150g) – 150 g wapnia
  • Porcję fasoli białej (40g) – 79 g wapnia
  • Garść migdałów (30g) – 72 g wapnia
  • Garść suszonych moreli (50 g) – 70 g wapnia
  • Porcję komosy ryżowej (50 g) – 70 g wapnia
  • 2 garści rukoli (40g) – 60 g wapnia
  • Garść nerkowców (30g) – 56 g wapnia
  • Łyżkę pasty tahini (12g) – 54 g wapnia
  • 2 łyżki siemienia lnianego (którego zastosowanie jest bardzo uniwersalne, o czym pisałam m.in. tutaj) (20g) – 39 g wapnia
  • 2 łyżki słonecznika (20g) – 35 g wapnia
  • Porcja płatków owsianych (60g) – 32 g wapnia
  • 2 łyżki natki pietruszki (15g) – 30 g wapnia

Przyznajcie, że wcale nie jest to takie trudne? Bazując na najważniejszych grupach produktów na diecie roślinnej z pewnością możemy zapomnieć o niedoborach wapnia. 😉