Żywienie osób po 50 roku życia

Żywienie osób po 50 roku życiaŻywienie osób po 50 roku życia

W tym wpisie opowiem nieco o tym jak powinno wyglądać żywienie osób starszych i na co zwrócić szczególną uwagę w takich przypadkach.

W organizmie osób po 50. roku życia zachodzi wiele zmian.
Niektóre z nich to:
  1. Utrata wody;
  2. Zmiany w układzie krążenia;
  3. Zmniejszenie łaknienia;
  4. Upośledzenia wydzielania soku żołądkowego oraz aktywności enzymów trawiennych, a także zmniejszone wydzielanie śliny;
  5. Pogorszenie węchu, nie rozpoznawanie smaku;
  6. Pojawiające się stopniowo braki w uzębieniu;
  7. Stopniowy zanik kubków smakowych;
  8. Gorsze wchłanianie witaminy B12, kwasu foliowego, Ca, Fe, Zn, Cu.

Na ogólny stan zdrowia osób starszych istotne znaczenie wywierają stany emocjonalne i psychiczne związane z utratą dotychczasowego środowiska pracy.

Witaminy i składniki mineralne
  • W tym okresie życia wzrasta zapotrzebowanie m.in. na witaminy D, B2, B6, C oraz E oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez, cynk czy potas.
  • Co się z tym wiąże – w tym okresie życia powinna się zwiększyć ich podaż wraz z dietą.
 Białko
  • U osób starszych stwierdza się ujemny bilans azotowy i siarkowy, co wskazuje na zwiększone zapotrzebowanie na niektóre aminokwasy, zwłaszcza siarkowe.
  • Stąd też źródłem białka w diecie osób starszych powinno być przede wszystkim mleko i produkty mleczne (1,5-2% tłuszczu), chude mięso, zwłaszcza drobiowe lub wołowe, ryby, a także w ograniczonych ilościach jaja.
Tłuszcze
  • Zalecane są tłuszcze roślinne w postaci oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, sojowego, lnianego.
  • Ze względu na udowodnione pozytywne oddziaływanie na organizm w diecie osób w podeszłym wieku powinna znaleźć się żywność zawierająca kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Cennym źródłem tych kwasów są ryby morskie np. śledź, makrela, halibut czy łosoś. W mniejszym stopniu owoce morza.
Węglowodany
  • To źródło energii niezbędnej do utrzymania funkcji życiowych organizmu.
  • Warto zaznaczyć, że z wiekiem obserwuje się tendencje do wyższych wartości poziomu glukozy na czczo i nieprawidłowego wzrostu tych wartości po posiłku.
  • Nadmiar węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych, może prowadzić u osób predysponowanych genetycznie do rozwoju cukrzycy. W wieku podeszłym wskazane jest zatem umiarkowane spożywanie węglowodanów prostych – cukru, słodyczy, żywności przetworzonej, która zawiera duże ilości cukru.
  • Zaleca się w miarę możliwości pieczywo pełnoziarniste, gruboziarniste kasze oraz owoce i warzywa, głównie z powodu zawartego w nich błonnika pokarmowego.

Co uwzględnić w żywieniu osób starszych:

  1. Produkty o wysokiej gęstości odżywczej (wysoka zawartość składników odżywczych przy małej energetyczności);
  2. Dobór produktów urozmaiconych, wysokiej jakości oraz miękkich lub rozdrobnionych;
  3. Dobór produktów i technologii łatwostrawnych – gotowanie, duszenie; dieta łatwostrawna przynosi w tym okresie życia wiele korzyści i jest najlepiej tolerowana;
  4. Używanie dużej ilości przypraw i ziół – dbałość o estetykę przygotowywanych posiłków;
  5. Częste posiłki o mniejszej objętości, wyraźnym smaku, zapachu i barwie;
  6. Stosowanie dużej ilości warzyw i owoców (codziennie);
  7. Odpowiednie spożycie tłuszczów rybich;
  8. Ograniczenie stosowania soli do 5g/dobę
  9. Zwiększenie ilości płynów niegazowanych (woda mineralna, soki, napoje mleczne) – całkowite zapotrzebowanie na płyny wynosi około 1,5-2 litrów/dobę.

Warto również unikać przejadania się, wprowadzić jak najczęstszą aktywność fizyczną, dostosowaną do indywidualnych predyspozycji, a także eliminować używki.

Aż u czterech na pięć osób w starszym wieku pojawiają się przewlekłe schorzenia, których wpływ na odżywianie nie pozostaje obojętny.